Tietoa opiskelijoille

Asiasanat

KoulutusKulttuuriAsukkaatOpiskelijat

Pitääkö opisto lomaa? Miten henkilötietoja käsitellään? Saanko apua verkkokurssille osallistumiseen? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen täältä.

Ihmisiä kannettavan tietokoneen äärellä.

Opiston toimintaperiaatteet

Kun ilmoittaudut kurssille, sitoudut noudattamaan seuraavia toimintaperiaatteita, joiden tavoitteena on luoda hyvät edellytykset kansalaisopistotoiminnalle sekä edistää yleistä viihtyvyyttä, turvallisuutta, opiskeluhalua ja hyviä tapoja:

  • Saavu tunnille täsmällisesti noudattaen opettajan antamia ohjeita.
  • Jätä luokka ja oma paikkasi tunnin loputtua siistiin kuntoon.
  • Kaikilla opiskelijoilla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön, jonka ylläpitämiseksi käyttäydy ystävällisesti ja toiset huomioon ottaen, ketään millään tavalla kiusaamatta.
  • Opetuksen häiritseminen ja epäasiallinen käyttäytyminen on kiellettyä.
  • Uhkaava ja väkivaltainen käyttäytyminen on kiellettyä.
  • Alkoholin ja päihteiden käyttö ja niiden vaikutuksen alaisena oleminen on kiellettyä. Huumetapaukset ilmoitetaan aina poliisille.
  • Ilmoita välittömästi opettajalle tai muulle oppilaitoksen henkilökuntaan kuuluvalle, jos havaitset kiusaamista, häirintää tai väkivaltaa.
  • Tupakointi ja tupakkatuotteiden käyttö opiston alueella on kiellettyä.
  • Käsittele oppilaitoksen omaisuutta huolellisesti.
  • Tee omaisuudelle tapahtuneesta vahingosta heti ilmoitus opettajalle tai muulle oppilaitoksen henkilökuntaan kuuluvalle.
  • Olet korvausvelvollinen tahallisesti aiheuttamastasi vahingosta.
  • Suorita kurssimaksut määräajassa.

Jos käyttäydyt näiden toimintaperiaatteiden vastaisesti, voimme evätä sinulta oikeuden osallistua kursseille.

Lukuvuosi, lomat ja vapaapäivät

Aikuisopiston vuosi jakaantuu kahteen lukukauteen: syyslukukausi 1.8.–31.12. ja kevätlukukausi 1.1.–31.7. Kursseja käynnistyy pitkin lukuvuotta. Kurssien alkamis- ja päättymisajat näet kunkin kurssin kohdalta osoitteesta Ilmonet.fi

Kurssin kesto ilmoitetaan yleensä oppitunteina. Yhden oppitunnin pituus on 45 minuuttia.

Aikuisopiston lomat ja vapaapäivät

Talvilomaviikolla (viikko 8) ja syyslomaviikolla (viikko 42) opetus on tauolla (poikkeukset mainittu kurssin tiedoissa). Opetusta ei järjestetä myöskään seuraavina päivinä:

  • pyhäinpäivä
  • itsenäisyyspäivä
  • kiirastorstai
  • pitkäperjantai
  • pääsiäismaanantai
  • vappuaatto
  • vappu
  • helatorstai

Pyhien aattoiltoina ei yleensä ole opetusta, koska osa opetuspaikoista on silloin suljettu. Kurssin opetuskerrat voit tarkistaa Ilmonet.fi-palvelusta tai asiakasapalvelustamme.

Etäopetus

Verkkokurssi

Vantaan aikuisopiston kursseilla käytettäviä etäopetusohjelmia ovat Microsoft Teams, Zoom ja verkko-opetusympäristö It's Learning.

Microsoft Teams ja Zoom ovat sovelluksia, joita käytetään oppitunneilla, jotka toteutetaan verkossa "livenä", eli opettaja ja opiskelijat ovat yhdessä verkossa määrättyyn kellonaikaan. Luokkahuone, jossa tavataan, on siis Zoom tai Teams. Saat sähköpostiisi linkin, jolla pääset osallistumaan tunnille.

It's Learning on verkko-opetusalusta. Se on verkossa oleva "luokkahuone", jonne opettaja laittaa tehtäviä, jotka opiskelijat tekevät ja jonne tehtäviä voi myös helposti palauttaa. Palautettu tehtävä voi olla tekstiä, videota tai äänitystä. Kommentteja palautettuihin tehtäviin saat joko toiselta opiskelijalta, useammalta opiskelijalta tai opettajalta. Verkkokurssilla tehtäviä voidaan myös tehdä ja palauttaa muiden opiskelijoiden kanssa yhteistyössä.

Kurssien opettajat voivat itse päättää myös muiden alustojen käytöstä. Jos kurssisi tiedoissa on mainittu joku muu alusta, tällöin kurssin opettaja neuvoo sinua alustan käytössä.

Opintopistekurssit

Osaaminen näkyviin – mikä on opintopistekurssi? 

Oppimista tapahtuu kaikilla kansalaisopiston kursseilla. Perinteisesti kursseista on kuitenkin voinut saada vain osallistumistodistuksen, opittua ei kansalaisopistossa ole ollut tapana arvioida. Nykyinen yhteiskunta perustuu kuitenkin jatkuvaan oppimiseen ja jotta osaaminen saadaan näkyviin, on nähty tarpeelliseksi mahdollistaa myös kansalaisopiston kursseilla hankitun osaamisen tunnustaminen. Opintopistekurssit ovat kansalaisopistoissa olleet mahdollisia syksystä 2021 lähtien. 

Kansalaisopistotoiminta jatkuu aivan samanlaisena kuin ennenkin. Kaikki voivat ilmoittautua haluamalleen kurssille ja osallistumisen tavoitteellisuus on jokaisen itse päätettävissä. Kaikista kursseista ei koskaan tule opintopistekursseja. Kansalaisopisto-opintojen vapaus säilyy jatkossakin. 

Mitä osaamisen tunnustaminen tarkoittaa kansalaisopistojen kursseilla? 

Kurssivalikoimaan tulee jatkossa myös tavoitteellisempia kursseja. Niissä on selkeästi määritellyt oppimistavoitteet ja, jos kyseessä ei ole ihan alkeiskurssi, niissä on määritelty mitä pitää osata jo kurssille tultaessa. Jos et ole koskaan ompelukonetta käyttänyt, kannattaa etsiä peruskurssi, jossa sen käyttö opetetaan, eikä mennä sille kurssille, jonka kuvauksessa sanotaan, että ompelukoneen käytön pitää olla tuttua – sitä ei tällä kurssilla opeteta. Kielikursseilla yksinkertaisesti: jos et ole kielen alkeita lukenut, ei kannata mennä jatkokurssille.  

Opintopistekurssilla ei ole pakko suorittaa opintopisteitä 

Opintopistekurssille voi ilmoittautua kuka vaan, eikä opintopisteitä ole pakko suorittaa. Samalla kurssilla voi olla opiskelijoita, jotka suorittavat opintopisteitä sekä niitä, jotka eivät suorita. Yhteistä kaikille kurssilaisille on kuitenkin se, että kurssilla opiskellaan kaikki ne asiat, jotka oppimistavoitteessa on määritelty. Myös ne taidot, jotka on määritelty kurssikuvauksessa sellaisiksi, että ne pitää olla hallussa ennen kurssille tuloa, koskevat kaikkia opiskelijoita. Niitä taitoja ei kurssilla opeteta muillekaan opiskelijoille.  

Vaikka et opintopisteitä haluaisikaan, voit hyvin osallistua kurssille. Viimeistään kurssin alussa jokainen voi vielä päättää haluaako suorittaa opintopisteitä vai ei. Suorituksesta tehdään virallinen suostumus, mutta voit vielä kurssin kuluessa perua suostumuksesi, jos tulet toisiin ajatuksiin.  

Miten opintopistekurssi etenee? 

Opintopiste kurssi on samanlainen kuin muutkin kurssit, mutta sillä on tarkemmin määritelty ohjelma ja tavoitteet. Kurssin alussa opettaja kertoo arviointikriteerit eli sen mitä ja miten sinun on osattava, jotta saat hyväksytyn suoritusmerkinnän kurssista. Oleellinen muutos tavalliseen kurssiin verrattuna on, että opintopistekurssilla opettaja arvioi enemmän sinun osaamistasi ja antaa sinulle siitä palautetta.  

Osaaminen osoitetaan opettajan kanssa yhdessä sovitulla tavalla - arvioitavilla osatehtävillä kurssin aikana tai jollain muulla tavalla. Oleellista on, että kurssin aikana tai sen päätteeksi osoitat oppineesi ne asiat, jotka kurssin osaamistavoitteissa on määritelty. Arviointikriteereissä on määritelty se, millä tasolla asiat on osattava, jotta kurssisuorituksesi voidaan arvioida hyväksytyksi.  

Opintopiste kertoo kurssin laajuuden 

Laskennallisesti 1 opintopiste vastaa 27 tunnin opiskelua. Tähän sisältyy kurssilla pidettävät opetustunnit, mutta myös kotona käyttämäsi aika, joka voi olla vaikka tehtävien tekemistä, opitun dokumentointia, lukemista tai mitä tahansa muuta aikaa, jota käytät osaamisen saavuttamiseksi. Opintopiste ei siis vastaa mitään täysin tarkkaa tuntimäärää.  

Opintopolku ja todistus  

Tiesitkö, että kirjautumalla pankkitunnuksilla sisään opintopolku.fi-palvelun Omaan opintopolkuun saat näkyviin tekemisiäsi opintoja? Nuoremmilla ihmisillä siellä näkyy kaikki viralliset koulutukset, mutta kaikkia vanhempia tutkintoja ei ole sinne (vielä) viety. Lainmuutoksen myötä tänne niin sanottuun Koski-varantoon siirtyvät tiedot myös kansalaisopistossa suorittamistasi opintopistekursseista. Kurssin alussa antamaasi suostumus mahdollistaa tietojen siirtämisen Opintopolkuun, mutta voit myös kieltää tiedon siirtämisen sinne.  

Saat Aikuisopistolta todistuksen, jota voit käyttää, jos sinun on todistettava osaamisesi vaikka työnantajalle. Todistus käy myös osaamisen osoittamiseen muissa opinnoissa, mutta on aina viime kädessä vastaanottavan oppilaitoksen päätös, hyväksyykö se suorittamasi kurssin esimerkiksi osaksi laajempaa tutkintoa vai ei.  

Usein kysytyt kysymykset

Avainsanat

OpiskeluKurssitOpiskelun tuki