”Ryijykurssi oli yksi loppuvuoden kohokohdista”

Blogi Opistopistoja

Asiasanat

Asukkaat

Pääsemme jälleen ihailemaan Aikuisopiston ryijy-kurssin upeita töitä. Tule sinäkin mukaan seuraavalle kurssille.

”GAME, SET, MATCH” ryijyn ompelua.

Sisältö

 ”Ryijy ommellen tai kehyskudonnalla”- kursseilla valmistettiin syksyn 2022 aikana upeita ryijyjä omaan kotiin. Tässä blogissa syksyn 2. kurssin osallistujat kertovat työskentelystään. Keväällä 2023 alkanut kurssi on jo käynnistynyt ja syksyllä 2023 alkaa uusi ryijykurssi! Kurssin opettajana toimii tekstiilitaiteilija Raija Rastas. Lämpimästi tervetuloa kurssille!

 

"Nuoruusvuosinani tennishalli oli toinen kotini. Nykyään pelaan vain harvoin, mutta laji on edelleen lähellä sydäntäni. Graafinen tenniskenttä kuviona oli ensimmäiseen ryijyyni sopivan selkeä mutta kuitenkin leikkisä valinta. Se muistuttaa itselleni tärkeästä aiheesta.

""

Vihreä ja pinkki ovat lempivärejäni ja sopivat hyvin tenniksen maailmaan. Haastavinta, mutta myös innostavinta ryijyn tekemisessä oli suunnitteluvaihe ja esimerkiksi lankojen valinta. Koin itse ryijyn tekemisen melko helpoksi, mutta aikaa vievää se toki on. Tekemiseen ja ryijyn tuomiin mahdollisuuksiin jää kyllä hieman koukkuun – mielessä kutkuttaakin jo, millaisia muita ryijyjä voisin tehdä!" (Reetta)

""

Ryijy valmiina kodin seinällä.

"Ryijykurssille osallistuminen oli yksi loppuvuoden kohokohdista. Lähipiiri altistui ryijyintoilulle ja yritti esittää kiinnostunutta kun jauhoin heille viikko tolkulla käsitöistä. Sain omaan ryijyyni inspiraation edesmenneestä isomummostani ja nimesin sen ”Kerttu Tellervoksi” hänen mukaansa. Opin kurssin aikana ryijyn tekemisen lisäksi sen, että mieleni lepää käsitöiden äärellä.

Raija oli ihan mahtava opettaja! Hänen intonsa tarttui minuun, ja arvostukseni kaikkia käsitöitä kohtaan kasvoi. Ryijyn historiaa oli mielenkiintoista kuunnella ja ryijy taiteen muotona alkoi kiehtomaan minua. Meillä oli myös ihana kurssiporukka, joiden kanssa oli mukava jutustella ryijyn tekemisen äärellä. Järjestettiin yhtenä kurssi-iltana myös pikkujoulut!" (Sanni) 

""

”Kerttu Tellervo”- ryijyn ompelua.

"Ryijykurssista etsin vastapainoa työlle, jotain ihan muuta kuin koneella istumista ja toivottavasti lopputuloksena jotakin kaunista katseltavaa kotitoimiston seinälle. Ryijyn tekemisen lähtökohdaksi otin kotimaakuntani Pohjois-Karjalan maakuntavärit mustan ja punaisen. Hylkäsin kuitenkin mustan värimaailmasta melko nopeasti ja valitsin tehdä työtä "fiilispohjalta" punaisen värin eri sävyjä liu'uttamalla tummasta vaaleampaan ja takaisin.

Ryijyn tekeminen oli teknisesti yllättävän helppoa tällaiselle käsityötumpelollekin. Sen sijaan vaikeampaa oli päättää, millaisen kuvioinnin ryijyyn haluaisin. Kurssin aluksi oli huvittavaa, että näin stressiunia värisävyjen ja kuvioinnin valinnasta! Onneksi opettaja auttoi paljon ideani rajaamisessa ja antoi vinkkejä värisävyjen soinnikkuuteen ja nopeasti ryijy alkoikin jo näyttää omalta, minulle sopivalta. Oli myös ihana huomata, että ryijyn tekemisessä ei sinänsä voi tehdä virheitä, se soljuu omalla painollaan omanlaisekseen taideteokseksi. Ryijyn tekeminen, katselu ja silittely oli inspiroivaa! Ryijyni nimi on ”Lämpö”. (Hanna-Kaisa)

""

”Lämpö” – ryijyn ompelua.

"Olin miettinyt ja pähkäillyt olohuoneen seinällä olevalle, isolle taululleni kaveria. Taulu on sen verran hallitseva, että se ei oikein huolinut vierelleen muita tauluja eikä julisteita kilpailijoiksi. Sisustuslehdistä näin, että ryijyt ovat nyt kovasti taas arvossa, ja että niitä on vaikka miten monenlaisia ja -tyylisiä. Tajusin, että minun tauluni kaveriksi sopisi ihan täydellisesti muutama pieni, taulun sävymaailmaan sopiva ryijy. Niinpä aloin etsiä kolmelle pienelle ryijylle tekijää. Kun sopivaa ei löytynyt ajattelin, että minäpäs teen sellaisen itse. Mutta helpommin sanottu kun tehty: kurssit olivat täynnä ja mahduin vain jonotuslistalle.

Mutta joku perui tulonsa, ja pääsin varapaikalta Raijan kurssille. Opin aivan uuden taidon, joka vei mennessään. Ryijyn teko on IHANAA, ja ryijyntekokurssilla muu maailma ja työkiireet unohtuivat ja nyt saa tauluni rinnalleen juuri täydelliset kaverit: kolme 40x45 ryijyä. Työni nimi on ”Kolme siskosta” (Marsa)

""

”Kolme siskosta” -ryijyn ensimmäinen osa valmistumassa.

"Olin jo jonkin aikaan pohtinut ryijykurssia koska ryijyt olivat kiehtovia ja niissä oli tapahtunut mielenkiintoista uudistumista. Kurssilla sai loistavat perustiedot ja hyvän opetuksen, joten sitten vaan suunnittelemaan. Ryijyn hienous on siinä, että langoilla voi luoda mitä tahansa ja vaikeus olikin valita värit, muodot ja langat, joten päädyin vapaaseen tekemiseen ilman mallikuvaa. Värit valitsin inspiraation myötä ja halusin värikkään ryijyn tehdä. Ja niinhän siitä sitten tulikin varsin värikäs!"(Maria)

""

Marian ryijy valmistuu.

"Kellarissani odotteli ainakin kymmenen vuotta tarvikepaketti isoon Eliel Saarisen Ruusu-jugendryijyyn. En arvannut ryhtyä tähän ompelu-urakkaan aivan omin päin, vaan halusin ainakin aloittamisvaiheeseen apua. Ilokseni pääsinkin marraskuussa mukaan Vantaan aikuisopiston ryijykurssille ja sain vihdoin projektin käynnistymään.

Kurssilla sain kaipaamaani apua ja vinkkejä tekemisen tekniikkaan, mutta myös rohkaisua ja tukea. Käytettävissä oli myös näppärä kerimislaite, jonka avulla vyyhdit muuttuivat lankakeriksi hämmästyttävällä vauhdilla. Hauska oli myös seurata muiden kurssilaisten työn etenemistä ja tunneilla oli mukava tunnelma. Hyvin pian minulle valkeni, että näin kookkaan ryijyn tekeminen on tarkkuutta vaativa, tietynlainen maraton, mutta aion jatkaa maaliin saakka." (Liisa)

""

Eliel Saarisen ”Ruusu” -ryijy.

 

Kuvat ja tekstit: Kurssin opiskelijat ja Raija Rastas

Avainsanat

HarrastuksetKurssitVapaa-aika

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Opistopistoja