Ruotsalaiseen kansalaisopistoon tutustumassa

Blogi Opistopistoja

Asiasanat

Koulutus

Opintosihteerimme Tuulikki Sundberg vastaa opintosihteerinä Vanda Arbiksen kursseista, joten olikin luontevaa, että hän lähti tutustumaan ruotsalaiseen Medborgarskolaniin Erasmus+ -jobshadowing matkallaan. Näin Tuulikki kertoo kokemastaan ja näkemästään.

Kurssivalikoimaa marraskuisena torstaina

Sisältö

Minulle tarjoutui mahdollisuus tutustua ruotsalaisen Medborgarskolanin toimintaan viikon ajan. Vierailemani opisto toimii koko Ruotsin alueella, ja sillä on useita toimipisteitä. Minä olin Skånessa, jossa toimipisteet on Malmössä, Helsingborgissa, Ystadissa, Esklövissa ja Lundissa. Skånessa toimivat myös ABF arbetarbilningsförbund sekä Folkuniversitetet, jotka kilpailevat osittain samoista opiskelijoista.

Tapasin opiston toiminnanjohtajan Murat Saglamoglun ensimmäisenä päivänä ja sain häneltä viikko-ohjelman, jossa oli sovittuja tapaamisia ainevastaavien kanssa ja sen lisäksi osallistuin kursseille.  Toiminnanjohtaja kertoi Ruotsin kansalaisopistojärjestelmästä. Ruotsissa kansalaisopistot ovat yhdistysten opistoja - niiden arvopohja on humanistinen. Vertailimme opistoja ja huomasimme, että meillä oli paljon samaa, mutta myös aivan erilaista toimintaa.

Opiston hallinto

Tässä huomioitani opiston hallinnosta:

 • Medborgarskolanissa oli pohdinnassa luopuminen kurssiesitteistä. Nyt oltiin vielä tekemässä esitettä, jossa otettiin esille mielenkiintoisia kursseja. 
 • Kurssia suunniteltaessa voi näppärästi muuttaa järjestelmään syötettyä opiskelijamäärää ja se kertoo kurssin kannattavuusasteen.
 • Kurssien vastaavat lähettävät kurssikutsun yhteydessä laskun, kun kurssien toteutuminen vahvistuu.
 • Keskitetty asiakaspalvelu välittää puhelun tai soittopyynnön ainevastaaville.
 • Paikallistuntemusta ei asiakaspalvelulla ole, koska asiakaspalvelu sijaitsee Värmlandissa. 
 • Kurssit Medborgarskolanissa olivat hinnaltaan kalliimpia kuin Vantaan aikuisopiston kurssit. Euroiksi muutettuna tässä muutama esimerkki:  hopeakurssit,10 opetuskertaa: 280 € , laulu, 5 opetuskertaa: 242€, englannin keskustelu, 10 opetuskertaa: 149€. Standup-kursseja siellä on suunniteltu ja he kertoivat, että hinta olisi noin 200€, kun opiston kurssi maksoi 38 € viime syksynä.

Tutustuminen opetukseen

Popcornista valmistettu jakku.
 • Vierailu Malmöön kässämaailmaan oli todella mielenkiintoinen. Näin heidän upeat tilansa ja erikoiset luomuksensa. mm. popcorn oli yhden jakun raaka-aineena.
 • Myös Lundissa tutustuin heidän opetustiloihinsa
 • Osallistuin muutamiin kursseihin mm. Mer vetare ( Puola oli käsittelyssä tuolla kurssikerralla). 
 • Tutustuin kielten, käsityön ja musiikin ainevastaaviin ja sain paljon infoa heidän toiminnastaan.  Kielissä esim. yhdistetään vaikka ruokaa ja viiniä ranskaksi. Käsityön ainevastaavalle kerroin omista käsityön kursseistamme ja hän kertoi omista kursseistaan ja näytti käytännössä kurssien luomista heidän järjestelmäänsä. 
 • Tutustuin Make and mend -opintopiiriin. Opintopiiriin tarvitaan vähintään 3 opiskelijaa ja vähintään 3 opintokertaa ja vähintään 9 tuntia. 

Kerroin tapaamilleni ihmisille myös meidän kursseista mm. lasipuhalluksen ja keramiikan työpajasta Suomenlinnassa, standup-kursseista ja soitinrakennuksesta sekä jousityöpajasta. 

Viikko oli mielenkiintoinen ja antoisa. Sain kokea ja nähdä paljon sekä tapasin henkilökuntaa Lundissa ja Malmössä. Lisäksi vapaa-ajalla tutustuin Lundin kasvitieteelliseen puutarhaan.

Teksti ja Kuvat: Tuulikki Sundberg

 

""

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Opistopistoja