Rentouttavaa koulutusta Prahassa

Blogi Opistopistoja

Asiasanat

AsukkaatOpiskelijat

Erasmus+-matka elokuussa 2022.

Maisemakuva Prahasta

Sisältö

Olen opettanut Vantaalla jo yli 20 vuotta, ja viime vuodet ovat tuoneet esille uusia haasteita jotka ovat olleet niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin ajoittain hermoja raastavia. Sain mahdollisuuden opiston kautta osallistua Erasmus+ -ohjelmaan, joka tarjoaa mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja tarjolla on erittäin mielenkiintoisia kursseja. Kurssikseni valikoitui "Stressin lievitys- ja hyvinvointistrategiat opettajille" Prahassa.
 
Ryhmämme oli kansainvälinen. Kurssillamme oli yksi espanjalainen aikuisten kielikoulun opettaja, unkarilainen, latvialainen, Puolasta ukrainalainen, kolme saksalaista, kolme irlantilaista peruskouluista ja minun lisäksi vielä yksi suomalainen kuvataidekoulusta. Verkostoituminen oli tärkeä osa kurssia. Meillä oli paljon ryhmäkeskusteluja. Keskustelimme paljon ja sen kautta avautuivat eri koulutuskulttuurit - niiden ilot, mutta myös epäkohdat. Jo ensimmäisenä päivänä esittelimme omia oppilaitoksiamme muille kurssin osallistujille. Sain olla ylpeä Vantaan aikuisopiston tarjonnan monipuolisuudesta.

Kurssilla korostettiin, että riittävä aika itsehoidolle ja hyvinvoinnille on opettajille erittäin tärkeää: mitä rennommaksi ja tasapainoisemmaksi tunnemme olomme, sitä tehokkaammin voimme saada oppilaitamme mukaan opetukseen! Kuitenkin tiedämme, että tämän ajan löytäminen voi olla vaikeaa, sillä opettajien on jaettava energiansa oppituntien suunnitteluun, opettamiseen ja moneen muuhun. Onneksi on olemassa tehokkaita strategioita stressin hallitsemiseksi, työuupumuksen sekä muiden mielenterveysongelmien vähentämiseksi, sekä terveyden, onnellisuuden ja työtehokkuuden parantamiseksi. Kuulimme, mikä aiheuttaa stressiä, kuinka kehomme ja mielemme reagoivat siihen ja kuinka voimme torjua sen vaikutuksia ja palauttaa ne. Keskityimme siihen, kuinka voimme vahvistaa kehoamme parantamalla unta, ravintoa ja liikuntaa. Teimme käytännön harjoituksia mielenterveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi stressiä vähentämällä.

Kouluttajat olivat oman alansa huippuja, ja saivat positiivisella asenteella ryhmän toimimaan ja avautumaan. Viikon aikana hankimme kurssilla sekä teoreettiset perusteet terveelle elämälle, että saimme myös kokea ja harjoitella konkreettisia harjoituksia oman ja opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseen. Teimme yksinkertaisia harjoituksia rentoutumiseen ja hyvinvointiin: mindfulness, meditaatio ja jooga (office-jooga), ja puhuimme myös positiivisesta psykologiasta.

Kurssilaisia venyttelemässä puistossa

Toivon, että jatkossa ymmärrän stressireaktion syitä ja stressin vaikutuksia kehoon ja mieleen. Osaan helpottaa stressiä yksinkertaisilla vinkeillä ja pienillä elämäntapamuutoksilla - uni, ravinto ja tietenkin hengitys.

Koulutusohjelmaan kuului myös kulttuuriohjelma, sekä yhteisiä piknikejä ja lounaita, jossa saatiin kurkistaa tšekkiläiseen ruoka- ja tapakulttuuriin sekä historiaan. Vierailin monessa Prahan museossa ja näyttelyssä. Tätä kaikkea mieliravintoa prosessoin vieläkin. 

Teksti ja kuvat: Ilona Treiman

""

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Opistopistoja