Nyt versoo!

Blogi Opistopistoja

Syötäviä versoja voi helposti kasvattaa myös itse.

Sisältö

Eri kasvien syötäviä versoja saa nykyään ostaa kaupasta valmiiksi rasiaan pakattuna, mutta versoja, varsinaisia superfoodeja, voi helposti kasvattaa myös itse. Erilaisten siementen versotus kotioloissa onnistuu ympäri vuoden. Parhaiten ja helpoiten se onnistuu keväällä ja kesällä, kun luonnonvaloa on riittävästi, mutta ympäri vuoden voi kasvattaa versoja keinovalon avulla.

Ravinto-opillisesti versot ovat erittäin terveellisiä, ne sisältävät runsaasti entsyymejä, vitamiineja, kivennäisaineita ja lehtivihreää. Pimeänä vuodenaikana niistä saa voimaa ja piristystä jaksamiseen, pienten siementen kasvun seuraaminen on aina yhtä ihmeellistä; ne ovat kauniita katsella ja makoisia maistella!

Näin kasvatat versoja

""

Tarvikkeet

Tarvitset hyvälaatuista, puhdasta multaa, mieluiten luonnonmukaisesti tuotettua. Myös kalkittua turvetta voi käyttää, samoin erilaisia taimimultaseoksia. Kasvatusalustaksi käy reunallinen laakea astia, esim. lautanen, tarjotin tms. Mustaa muovia tarvitaan kylvöksen peittämiseen ja sen kastelu onnistuu parhaiten suihkepullon avulla. Ja tietenkin tarvitaan idätettäviä siemeniä: kuivattuja ruokaherneitä saa kaupasta, (osta ehdottomasti luomulaatuisia, jos niitä on saatavilla), samoin monia muita versotukseen sopivia siemeniä on tarjolla ihan lähikaupoissa.

 

 

Kasvatus

Isokokoisia siemeniä kannattaa liottaa väljässä vedessä noin vuorokausi ennen kylvöä. Liotusveden ja siemenien suhde on siemeniä yksi osa, vettä neljä osaa. Tämän jälkeen siemenet kylvetään astiaan, johon on laitettu kosteaa multaa parin senttimetrin verran tasaiseksi kerrokseksi. Kastele suihkepullon avulla kylvös perusteellisesti.

Siementen päälle ei laiteta multaa, vaan kylvös peitetään pimeäksi mustan, rei’itetyn muovin avulla ja pidetään lämpimässä paikassa. Ilmanvaihto muovin alla on tärkeää, ettei kylvös homehdu! Noin 2-3 vuorokauden kuluttua versot itävät ja nousevat pintaan.

""

Peitetty kylvös

Poista muovipeite ja nosta viljelmä valoon. Tasainen kosteus takaa onnistuneen kasvun, älä kuitenkaan kastele liikaa, jotta juuristo saa happea. Noin viikon sisällä (usein jo muutamassa päivässä, olosuhteista ja lajista riippuen) versot ovat syöntikelpoisia.

""

Itäneet versot

Käyttö

Leikkaa versot saksilla ja huuhtele ne tarvittaessa. Voit syödä versot sellaisenaan, lisätä erilaisiin ruokiin, salaatteihin tai voileivän päälle ja niistä saa myös upeita koristeita ruoka-annoksiin ja vaikkapa voileipäkakkuun. Versot ovat parhaimmillaan nuorina, sirkkalehtiasteella, sillä alkaessaan kasvattaa varsinaisia lehtiä maku heikkenee.

""

Ei siis kannata kasvattaa liian suuria määriä kerrallaan, vaan kylvää tasaisin väliajoin uusi kylvös, jotta saat myös satoa tasaisesti ja pidempään. Leikkaamisen jälkeen versot eivät enää jaksa kasvattaa uutta satoa, vaan kasvusto multineen heitetään kompostiin tai biojätteeseen.

Versokasvatukseen soveltuvat esimerkiksi

HERNE mieto, mehukas ja koristeellinen

PARSAKAALI JA PUNAJUURI tutut ja terveelliset

AURINGONKUKKA mieto ja rapea

RETIISI ja RETIKKA kirpakan mausteisia

SINAPPIKAALI ELI RUCOLA mukavan pähkinäinen

VIHANNESKRASSI mausteinen luonnon antibiootti

MANGOLDI punertavan kaunis, maistuu punajuurelta

SANGORETIKKA punavioletti ja kirpeä

""

Teksti ja kuvat: Heli Karpale, suunnittelijaopettaja

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Opistopistoja