Nyt versoo!
Syötäviä versoja voi helposti kasvattaa myös itse.

Sisältö
Eri kasvien syötäviä versoja saa nykyään ostaa kaupasta valmiiksi rasiaan pakattuna, mutta versoja, varsinaisia superfoodeja, voi helposti kasvattaa myös itse. Erilaisten siementen versotus kotioloissa onnistuu ympäri vuoden. Parhaiten ja helpoiten se onnistuu keväällä ja kesällä, kun luonnonvaloa on riittävästi, mutta ympäri vuoden voi kasvattaa versoja keinovalon avulla.
Ravinto-opillisesti versot ovat erittäin terveellisiä, ne sisältävät runsaasti entsyymejä, vitamiineja, kivennäisaineita ja lehtivihreää. Pimeänä vuodenaikana niistä saa voimaa ja piristystä jaksamiseen, pienten siementen kasvun seuraaminen on aina yhtä ihmeellistä; ne ovat kauniita katsella ja makoisia maistella!
Näin kasvatat versoja
Tarvikkeet
Tarvitset hyvälaatuista, puhdasta multaa, mieluiten luonnonmukaisesti tuotettua. Myös kalkittua turvetta voi käyttää, samoin erilaisia taimimultaseoksia. Kasvatusalustaksi käy reunallinen laakea astia, esim. lautanen, tarjotin tms. Mustaa muovia tarvitaan kylvöksen peittämiseen ja sen kastelu onnistuu parhaiten suihkepullon avulla. Ja tietenkin tarvitaan idätettäviä siemeniä: kuivattuja ruokaherneitä saa kaupasta, (osta ehdottomasti luomulaatuisia, jos niitä on saatavilla), samoin monia muita versotukseen sopivia siemeniä on tarjolla ihan lähikaupoissa.
Kasvatus
Isokokoisia siemeniä kannattaa liottaa väljässä vedessä noin vuorokausi ennen kylvöä. Liotusveden ja siemenien suhde on siemeniä yksi osa, vettä neljä osaa. Tämän jälkeen siemenet kylvetään astiaan, johon on laitettu kosteaa multaa parin senttimetrin verran tasaiseksi kerrokseksi. Kastele suihkepullon avulla kylvös perusteellisesti.
Siementen päälle ei laiteta multaa, vaan kylvös peitetään pimeäksi mustan, rei’itetyn muovin avulla ja pidetään lämpimässä paikassa. Ilmanvaihto muovin alla on tärkeää, ettei kylvös homehdu! Noin 2-3 vuorokauden kuluttua versot itävät ja nousevat pintaan.
Peitetty kylvös
Poista muovipeite ja nosta viljelmä valoon. Tasainen kosteus takaa onnistuneen kasvun, älä kuitenkaan kastele liikaa, jotta juuristo saa happea. Noin viikon sisällä (usein jo muutamassa päivässä, olosuhteista ja lajista riippuen) versot ovat syöntikelpoisia.
Itäneet versot
Käyttö
Leikkaa versot saksilla ja huuhtele ne tarvittaessa. Voit syödä versot sellaisenaan, lisätä erilaisiin ruokiin, salaatteihin tai voileivän päälle ja niistä saa myös upeita koristeita ruoka-annoksiin ja vaikkapa voileipäkakkuun. Versot ovat parhaimmillaan nuorina, sirkkalehtiasteella, sillä alkaessaan kasvattaa varsinaisia lehtiä maku heikkenee.
Ei siis kannata kasvattaa liian suuria määriä kerrallaan, vaan kylvää tasaisin väliajoin uusi kylvös, jotta saat myös satoa tasaisesti ja pidempään. Leikkaamisen jälkeen versot eivät enää jaksa kasvattaa uutta satoa, vaan kasvusto multineen heitetään kompostiin tai biojätteeseen.
Versokasvatukseen soveltuvat esimerkiksi
HERNE mieto, mehukas ja koristeellinen
PARSAKAALI JA PUNAJUURI tutut ja terveelliset
AURINGONKUKKA mieto ja rapea
RETIISI ja RETIKKA kirpakan mausteisia
SINAPPIKAALI ELI RUCOLA mukavan pähkinäinen
VIHANNESKRASSI mausteinen luonnon antibiootti
MANGOLDI punertavan kaunis, maistuu punajuurelta
SANGORETIKKA punavioletti ja kirpeä
Teksti ja kuvat: Heli Karpale, suunnittelijaopettaja