Lakritsia kiitos!

Blogi Opistopistoja

Lakritsi kiinnostaa ihmisiä vuodesta toiseen.

Sisältö

Maaliskuussa kotitalouden suunnittelijaopettaja Inka Valima piti kaksi Lakritsityöpaja -kurssia aikuisopistolla. Myös syyslukukauden lakritsikurssi on ollut ennätyksellisen suosittu! Lakritsityöpajoissa maistellaan hieman lakritsin valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita ja valmistetaan itse pieni erä tuota perinneherkkua.

Kaikki lähtee lakritsijuuresta. Kokonaista juurta tai juuren silppua voidaan liottaa kuumassa vedessä ja tehdä lakritsiteetä. Juuresta saa jauhetta, jonka maku on hyvin intensiivinen ja anismainen. Lakritsinjuurta voidaan myös uuttaa, kuivata ja jauhaa, ja näin tehdä lakritsijauhetta, jonka maku taas on enemmän karkkimainen ja tutun lakritsinen. Kotitekoisissa lakritsikarkeissa käytetään raaka-aineena jauhetta ja juurijauhetta, jotta makuun saadaan syvyyttä. Lakritsinjuurta myydään kokonaisena muutamissa luontaistuotekaupoissa ja jauheena isoimmissa marketeissa.

Kotitekoinen lakritsi on ilman lisättyjä väriaineita tumman ruskeaa. Mustaa lakritsia saa kotona, kun käyttää veden sijaan mustaa väriainetta tai salmiakkiliuosta – tästä tietysti tulee myös kiva lisämaku.

Lakritsia voi myös teon aikana maustaa. Salmiakkijauhetta lisäämällä saadaan salmiakkisia lakritsikarkkeja ja kuivatusta vadelmasta tulee kaunis punainen huntu lakritsinauhan pintaan. Kotitekoinen lakritsi on mahtava lahja toiselle tai herkkuhetki itselle.

Lakritsi kiinnostaa ihmisiä vuodesta toiseen. Helsingissä on järjestetty Tukholmasta tuttua Salmiakki- ja lakritsifestivaali nyt muutamana vuotena peräkkäin ja tapahtuma on ollut hyvin suosittu. Inka on pitänyt lakritsityöpajaa sekä Tukholman festivaaleilla että Helsingissä.

Inka nauttii toki itsekin lakritsia ja salmiakkia sellaisenaan, mutta käyttää lakritsijauhetta lisäksi leivonnassa ja ruoanlaitossa. Hyviä yhdistelmiä ovat esimerkiksi sitruuna ja salmiakki, lakritsijauheella maustettu omenahillo juustojen kanssa ja jopa lakritsi-aioli katkarapujen lisänä tai dippinä. Lakritsinjuurta voi helposti kokeilla niiden raaka-aineiden kanssa, joihin voisi laittaa mausteeksi anista. Rohkeasti kokeilemaan!

Teksti ja kuva: Inka Valima

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Opistopistoja