Ihana tulppaani – ja sen hoito!

Blogi Opistopistoja

Sisältö

Talven ja kevään tulppaanikausi alkaa olla kohta lopuillaan, mutta silti tekee mieli vielä vähän hehkuttaa tulppaanien ihanuutta ja antaa muutama vinkki niiden hoidosta.

Tulppaaneita saa eri väreissä ja hintakin on melko edullinen, etenkin jos ostaa marketista. Ostanpa siis yhden tai jopa kaksi tulppaaninippua koristamaan kotiani. Vien tulppaanit kotiin ja laitan ne veteen. Hetken päästä minulla nippu kiemuravartisia ja avonaisia tulppaaneita maljakossani. Miten tässä nyt näin kävi?

Ennen ostopäätöstä kannattaa aina katsoa tarkkaan miltä tulppaanin kukka ja varsi näyttävät. Jos kukka on jo alkanut avautua, niin jätä kukka suosiolla ostamatta – kukan tuottama ilo ei todennäköisesti ole pitkäaikainen. Jos kukka ei ole lähtenyt avautumaan, saat nauttia kukista pidempään – toki riippuen miten kukkia hoidat. Jos varsi taas on löysä, on kukka saattanut olla liian kauan ilman vettä – vaikka se olisikin ostohetkellä vedessä. Jätä nekin kukat kauppaan. Osta siis nupullisia ja napakkavartisia tulppaaneita.

Kotona kannattaa kukat kääräistä napakkaan paperikääreeseen ja samalla napsaista varresta sentti pari saksilla pois. Laita kukat niin kylmään veteen kuin vain mahdollista. Jos vielä löytyisi pala jäätä tai kourallinen lunta maljakkoon kyytipojaksi niin aina parempi. Miksi näin? Paperikääre auttaa kukkaa säilyttämään varren ryhdikkyyden ja kylmä vesi on se ainoa oikea vesi tulppaanille. Poikkeuksena muista kukista tulppaanin varren voi leikata saksilla, sillä se hidastaa kukan ”janoa” ja sitä myötä varren holtitonta kasvua maljakossa. Pidä kukat paperikääreessä muutama tunti, jonka jälkeen sinulla on nippu ryhdikkäitä tulppaaneita.

Maljakkoon ei kannata laittaa vettä kovin paljon, sillä myös tulppaanin varsi on kova juomaan. Pitää vain muistaa tarkistaa, että kukilla on koko ajan riittävästi vettä. Myös veden vaihtaminen ja maljakon puhdistus auttavat kukkia kestämään pidempään. Tulppaanit viihtyvät viileässä, joten mahdollisuuksien mukaan kukat kannattaa laittaa yön yli kodin viileimpään paikkaan. Pakkasta ne eivät kuitenkaan kestä.

Voit ostaa myös tulppaanisi kukkakaupasta. Kukkien hinta on luultavasti korkeampi kuin markettitulppaanin, mutta niitä kukkia on hellitty ja hoivattu rakkaudella. Sieltä saat myös henkilökohtaista palvelua ja hoito-opastusta. Ja mikä ehkä parasta, kukkakaupan tulppaanit erottuvat edukseen ulkonäöllään; värien ja lajikkeiden kirjo on monipuolisempi.

Oletko koskaan kokeillut vaikkapa ranskalaista tulppaania, joka on pidempi kuin ns. normitulppaani ja kukka on iso ja kestävä. Ranskalaiselle tulppaanille on ominaista taipuisa varsi. 

""

Kannattaa näinä aikoina suosia myös kotimaista tuotantoa. Kukkakauppiaasi varmasti mielellään kertoo, mikä lajike on kasvatettu Suomessa. 

Ei muuta kuin tulppaaniostoksille. Nyt nautitaan viimeiseen saakka kauneudesta ja värien loistosta.

Teksti ja kuvat: Nina Torvinen, floristi ja kukkasidonnan opettaja.

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Opistopistoja