Grilli, kesä ja viinit

Blogi Opistopistoja

Grilli ja viinit kuuluvat kesään

Sisältö

Olemme pienellä piirillä järjestäneet muutamana kesänä Teemun luona Espoossa grillijuhlat. Tärkeintä ovat hyvät laitteet ja taitava keittiömestari. Onneksi tunnemme Teemun ja onneksi opistolla meitä opettaa Inka.

Iso grilli on hirmuisen kuuma. Sinne kannattaa laittaa paksut kasslerpalat. Edes suolaa ei tarvitse lisätä. Se on ihmeen hyvää. Viiniksi sopivat monet keskitäyteläiset punaviinit, erityisesti Rioja Crianza.

Jälkiruoaksi sopisi grillattu camembertjuusto, joka valmistuu hitaasti matalalla lämmöllä. Pidä juusto puisessa myyntikehikossa, jonka sisäpuolelle laitat alumiinifolion. Alle vartissa juusto on sisältä täysin sula. Se tarjoillaan tuoreen leivän kanssa. Viiniksi sopivat Bourgogne Rouge ja muut kevyet pinot noir -viinit sekä esimerkiksi Beaujolais ja Touraine Gamay.

Samalle aterialle sopisi myös kalamuhennos. Sellainen valmistuu nopeasti Lapin puikulaperunoista, kuullotetusta sipulista, kalakuutioista ja kermasta. Sen voi suurustaa vehnäjauhoilla. - Kysymys kotitalousopettaja Inkalle: miten helppo ja nopea kalamuhennos kannattaa maustaa? - Viineiksi sopivat edellä mainittujen punaviinien ohella lukuisat tuoreet ja raikkaat valkoviinit.

Inka Valima: ”Tuollainen nopea kalamuhennos on makumaailmaltaan usein hyvin pohjoiseurooppalainen, joten suosisin kotimaisia mausteita. Tuore tilli silputtuna, lisätään vasta viimeisenä. Valkopippuri ja suola, mutta valkopippuria maltilla. Liikaa käytettynä se tekee ruoasta tunkkaisen. Kalana voisi käyttää myös savukalaa, jolloin muhennoksesta saa maukkaamman jo perusraaka-aineilla. Sitruuna ja raastettu sitruunan kuori tuovat ruokaan hieman luksusta.”

Grillilihan osalta on muutamia lihan maustamiseen liittyviä nyrkkisääntöjä.

PUNAVIINIPOHJAINEN HÖYSTELIEMI

Bordeaux’n punaviinit, cabernet-sauvignon ja merlot -viinit viileiltä alueilta sekä Lounais-Ranskan Madiran.

SITRUUNAN, OLIIVIÖLJYN JA YRTTIEN KERA

Sancerre ja Pouilly-Fumé sekä monet muut laadukkaat sauvignon blanc -viinit.

KAUKOIDÄN MAUSTEET (limetti, korianteri jne.)

Roseeviinit, tuoreet riesling ja pinot gris -viinit.

TOMAATTIKASTIKKEESSA KÄYNEET

Chianti Classico, sardinialaiset punaviinit ja monet portugalilaiset punaviinit.

CHILIMAUSTETUT

Côtes-du-Rhône, Provence ja Languedoc sekä erilaiset syrah-viinit, eteläafrikkalaiset pinotage sekä malbec.

LÄHI-IDÄN MAUSTEET (juustokumina, minttu jne.)

Roseeviinit, tuoreet ja raikkaat valkoviinit

Sopiva viini riippuu maustamisen lisäksi grillatusta raaka-aineesta ja lisukkeista. Aivan yleisellä tasolla kuivat ja melko täyteläiset roseeviinit sopivat useimpien grilliruokien kanssa. Grillatuille vihanneksille hieman makeat valkoviinit sopivat hyvin. Kevyemmät Valpolicellan punaviinit ovat hyvä yleisvalinta. Grillatun kalan kanssa kannattaa juoda samppanjaa, myös Vouvray Brut ja Riesling Sekt -kuohuviini ovat mainioita. Myös aromikkaat saksalaiset spätburgunder-viinit ja laadukas Cru du Beaujolais antavat grillijuhlalle juhlallisuutta.

Grillattu kala kaipaa viinejä, jotka ovat helposti nautittavia. Ne ovat kevyitä ja raikkaita johtuen hyvästä happorakenteesta. Sopivia rypälelajikkeita ovat mm. Aligoté, Chasselas, Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon ja Sylvaner.

Hedelmäiset ja mutkattomat punaviinit sopivat monen grillatun lihan kanssa. Sopivia lajikkeita ovat mm. Cabernet Franc, Mondeuse ja Pinot Noir. Grillattu punainen liha vaatii voimakkaamman viinin. Sopivia lajikkeita ovat mm. Malbec, Grenache, Merlot, Mourvèdre, Syrah ja Tannat.

Puutarhajuhlissa ei kuitenkaan pelkästään syödä. Kannattaa varata mukaan sellaista viiniä, jota on lämpimänä kesäpäivänä miellyttävä juoda. Itselleni se on useimmiten saksalainen riesling. Muistakaa ottaa tarpeeksi jääpaloja mukaan viinin viileänä pitämiseen.

Kirjoittaja Tauno Auer toimii Aikuisopiston viinikurssien opettajana.

Tutustu Taunon kursseihin Ilmonet.fi-palvelussa.

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Opistopistoja