"Taajuuksia" jatkaa Pisto-gallerian kevättä

Artikkeli

Asiasanat

KulttuuriAsukkaat

Kari Vähäsarjan mustepiirrosgrafiikkaa on nähtävillä Aikuisopiston Pisto-galleriassa maaliskuun alkuun saakka.

Kari Vähäsarjan teos "Yömatka"

"Yömatka"

Graafikko Kari Vähäsarjan "Taajuuksia"-näyttely on esillä Pisto-galleriassa 6.2–3.3.2023. Töiden yleisinä lähtökohtina on ollut kuvata häivähdyksiä ohikiitävistä hetkistä, todellisuudesta, muistista, unista ja alitajunnasta. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näin taitelija kertoo itse töistään:

"Kuvieni tekemiseen tarvitsen virittäytymistä tiettyyn taajuuteen, vetäytymistä ja eristäytymistä ympäröivästä, hälyisestä, uutisten ja datavirtojen läpitunkevasta maailmasta. Kun oikea taajuus on saavutettu, kuvien on mahdollista syntyä. Ympäröivä todellisuus antaa kuitenkin aina oman leimansa syntyviin kuviin, kuvat heijastavat tapahtumia, elettyjä hetkiä, viikkoja, kuukausia ja vuosia.   

Käyttämäni tekniikka, muste- tai raapeviivat kartongille korostavat kuvan ainutlaatuisuutta. Muste piirretään ja se pysyy paperilla, sitä ei voi poistaa tai muuttaa. Viivat muodostavat tihentymiä, viitteellisiä, hahmotettavia häivähdyksiä. 

Teen kaikki teokseni käsin piirtämällä tai raaputtamalla, ne ovat uniikkeja, en muokkaa niitä digitaalisesti esimerkiksi kuvankäsittelyn avulla. Tekotapani on aina seikkailu, kuvien tekemiseen liittyy onnistumisia ja epäonnistumisia. 

Kuvia on syntynyt ja syntyy pyrähdyksittäin, aina kun aiheet alkavat tuoda itseään esille ja tietty taajuus virittyy. Tekeminen on vahvasti intuitiivista. Aloittaessani kuvan tekemistä minulla voi olla mielessä jokin lähtökohta, näky, tunne, piirtämäni ihmis- tai eläinhahmo, vanha valokuva, uni tai häivähdys. Työstettyäni kuvaa, se saattaa kuitenkin löytää aivan oman polkunsa, jolloin usein itsekin olen ollut yllättynyt prosessista kun kuvanteko etenee."

Kari Vähäsarjan teos "Äärellä"

"Äärellä"

   

 

 

 

 

Me kaikki olemme tihentymiä, energiaa. Olemme osa tätä maailmankaikkeutta, elävinä, ainutkertaisina yksilöinä tässä ja nyt, tällä planeetalla. Me tulimme jostain, olemme tässä nyt ja kerran taas jatkamme matkaamme tuntemattomaan.

Kari Vähäsarja

 

Kari Vähäsarja (s. 1954) on Taideteollisesta korkeakoulusta 1984 valmistunut graafinen suunnittelija. Hän on opiskellut myös Vantaan Aikuisopistossa taidegrafiikkaa, josta innostus kuvataiteen tekemiseen lähti. 

Vähäsarjan taidetta sekä graafisen suunnittelun töitä on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja Euroopassa.

Vähäsarja on toiminut myös graafisen suunnittelun opettajana Metropolia ammattikorkeakoulussa.

Pisto-galleria on Aikuisopiston taidekeskuksessa (lummetie4 ) sijaitseva näyttelytila.

Galleria on avoinna opiston päätoimintakaudella (tammikuu-toukokuu): ma klo 13.00-20.00, ti-to klo 11.00-20.00, pe klo 10.00-13.00, la klo 10.00-14.00 ja sunnuntaisin silloin, kun taidekeskuksessa on jokin kurssi meneillään. Galleriaan on vapaa pääsy.

Avainsanat

KuvataideNäyttelyt