Eero Tiittulan näyttely avaa Pisto-gallerian uuteen vuoteen

Artikkeli

Asiasanat

KulttuuriAsukkaat

Aikuisopiston Pisto-galleriassa voi nähdä montaasin kaikissa harmaan sävyissä. Näyttely on kuitenkin kaikkea muuta kuin tylsä ja yksiulotteinen.

"Kortilla"

Kuvataiteilija ja Aikuisopiston kuvataiteen opettaja Eero Tiittulan näyttely "Monokromaattinen otos" on nähtävillä Aikuisopiston Taidekeskuksen Pisto-galleriassa. Monokromaattinen, eli yksivärinen, yhden värin sävyjä sisältävä näyttely on nähtävillä 3.2. asti.

""

"Kirahvi"

Näin taitelija kertoo itse näyttelystään:

”Suosikkivärini on harmaa. Sadepilvissä voi nähdä spektrin; harmaa sisältää kaikki värit. Loka-marraskuun harmaus taas tuntuu pumpulilta kesän ja alkusyksyn kyllästämille silmille. Värimaalarina pitäydyn puhtaassa harmaanskaalassa kuitenkin harvoin ja tuubimustaa en käytä käytännössä koskaan.

Monokromaattinen otos koostuu siis eräänlaisista kuriositeeteista: tuotantoni mustavalkoisista tai harmaista teoksista. Monokromaattisuuden harvinaisuudesta kertoo myös näyttelyn aikajänne. Vanhin teoksista on yhdentoista vuoden takaa, tuorein joulukuulta 2022. Töiden ajallinen etäisyys sekä laaja aihe- ja materiaalipiiri asettavat kiinnostavan kysymyksen jatkuvuudesta luovassa prosessissa: minkälaiset asiat työskentelyssä säilyvät vuodesta toiseen tekijän ja ympäröivän maailman vääjäämättä muuttuessa.

Harmaan paletti sitoo näyttelyn teokset yhteen esteettisesti. Samalla temaattisesti irrallisista teoksista muodostuu montaasi. Esteettiset yhtäläisyydet saavat katsomaan teoksia kokonaisuutena ja rinnakkain asetettuina työt tuovat uusia merkityksiä toisiinsa.

Uusien rinnastusten tekeminen ja erilaisten näkökulmien löytäminen on erityisen hauskaa, kun kyse on harmaista ja mustavalkoisista teoksista. Metaforisesti harmaa yhdistyy tylsyyteen ja mustavalkoisuus yksiulotteisuuteen. Kuitenkin harmaanskaala sisältää niin valon ja varjon ääret kuin kaikki sateenkaaren sävyt.”

Opintoja ja näyttelyitä

Eero Tiittula on kouluttautunut monipuolisesti taiteen alalla. Hän valmistui taiteen kandidaatiksi Glasgow School of Artin maalaustaiteen osastolta 2010 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen osastolta 2012. Parhaillaan Tiittula viimeistelee kuvanveiston maisteriopintojaan Kuvataideakatemialla.

Tiittula on pitänyt kahdeksan yksityisnäyttelyä sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa, Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa ja Kreikassa. Näyttelyiden ohella hän on toteuttanut monitaiteellisia esityksiä sekä työskennellyt teatterilavastajana ja katutaiteilijana. Pääkaupunkiseudun aikuis- ja työväenopistoissa Tiittula on opettanut maalausta, kuvanveistoa ja elävän mallin piirustusta vuodesta 2017 lähtien.

Pisto-galleria on Aikuisopiston taidekeskuksessa (lummetie4 ) sijaitseva näyttelytila, jossa esittäytyvät useimmiten opiston tuntiopettajat ja opintoryhmät.

Galleria on avoinna opiston päätoimintakaudella (tammikuu-toukokuu): ma klo 13.00-20.00, ti-to klo 11.00-20.00, pe klo 10.00-13.00, la klo 10.00-14.00 ja sunnuntaisin silloin, kun taidekeskuksessa on jokin kurssi meneillään. Galleriaan on vapaa pääsy.

 

Avainsanat

TaideNäyttelyt