"Hyvää yritetään, mutta priimaa pukkaa tulemaan!"

Blogi Opistopistoja

Asiasanat

Asukkaat

Senioriherrojen omalla ruokakurssilla opitaan uutta, koetaan onnistumisia ja tavataan tuttuja.

Feta-pinaattipiirakka kreikkalaisittain valmistuu yhteistyössä.

Sisältö

”Kurssilla on rento meno ja ryhmässä saa aina hyviä vinkkejä” sanoo Jyri, joka tuli kurssille mukaan koska halusi oppia lisää ja laajentaa repertuaariaan keittiössä.

Ihan uusi juttu tämä konsepti ei ole. Senioriherrojen ruokakurssit alkoivat jo vuonna 1992 Myyrinkodissa Myyrmäessä. Tuolloin käynnissä oli mm. sosiaali- ja terveysministeriön toimesta ikääntyneiden ihmisten ravitsemuksen kehittämisprojekti. Oli huolta ikääntyneiden ravitsemuksesta ja miesten osallistuminen ruokakursseille etenkin ikäihmisillä oli hyvin vähäistä. Niinpä sitten päätettiin järjestää kuuden kerran ikämiesten ruokakurssi Myyrinkodissa, jossa opetuskeittiönä toimi pieni kahvihuone. Työskentely vaati luovuutta senkin vuoksi, että tilassa oli vain yksi liesi. Ahtaudesta huolimatta kymmenisen miestä hääräsi innokkaana ruuan teon parissa. Tunnelma pysyi korkealla ja tuloksena syntyi maukasta ja terveellistä ruokaa. Lopulta vuoden 2006 alusta kurssipaikaksi tuli Tikkurilan opistotalon kotitalousluokka, josta löytyi tilaa ja varustusta.

Yhteisöllisyyttä parhaimmillaan

Syyt ruokakurssille osallistumiseen ovat olleet moninaisia. Joku on harrastanut ruuanlaittoa koko ikänsä, joku on etsinyt uutta harrastusta ja joku leskeksi jäänyt taas on tullut hakemaan neuvoja yksinselviytymiseen. Herroja jututtaessa tulee selväksi, että ruoka ei ole ainut syy miksi täällä käydään.

” Parasta on ollut erilaisten ruokien tekeminen ja tutustuminen uusiin ihmisiin. Tällainen harrastus antaa eläkeläisille mahdollisuuden taas uudestaan kokea yhteisöllisyyttä hyvässä seurassa.” sanoo Jussi. ” Kun on kotona 24/7, on hyvä katkaista arki. Tämä on sosiaalinen tapahtuma, antaa vaihtelua ja oppii samalla ruoanlaiton peruskuviot” toteaa puolestaan Henry.

Parasta kurssilla on hyvä huumori!

Olli

Menut laidasta laitaan

Kurssin opettajana toimi pitkään Marjo Niinimäki, joka oli myös mukana perustamassa ryhmää. Vuoden 2016 syksyllä vetovastuu siirtyi Inka Valimalle. Viime kevään herrojen ryhmää luotsasi asiantuntemuksellaan Marika Salonen.

Vuosien aikana herrat ovat tehneet kursseilla makumatkoja ympäri Eurooppaa. Myös Aasian ja Lähi-idän makuihin on tullut tutustuttua. Kursseilla on myös opeteltu valmistamaan eri vuodenaikojen ja juhlien herkut. Ulf muistaa lämmöllä porkkanakääretorttua ja Jyri Lyonin kanaa. Kalevi valmistaa kurssilla opittua kaalikeittoa kotonakin. Velille taas pullan teko on jäänyt kurssilta päälle. Erilaisista ryhmässä opituista herkuista ovat saaneet nauttia niin kotiväki kuin monet vieraatkin. ”Olen oppinut täältä, että pitää käyttää mielikuvitusta ja osata hyödyntää satokauden tuotteita. Ja maistelemalla harjoitella maustamista” toteaa porukan konkari Jouko.

Maistelemalla oppii maustamaan.

Tässä valmistuu herkkuja vappupöytään.

Useampi herra toteaa saaneensa kurssilta myös lisää rohkeutta ja mahdollisuuden oppia monimutkaisempiakin taitoja. Parasta on ollut ryhmätyömahdollisuus. Kokeneimmilta saa aina apua ja opettajat rohkaisevat tekemään. Virheet ovat täällä sallittuja.

Yhteistyössä sujuu monimutkaisempikin homma.

Kuvauspäivänä herrojen käsistä syntyi ihania vappuherkkuja kreikkalaisissa tunnelmissa. Aluksi nautittiin Marskin lihapullia, kreikkalaista perunasalaattia ja marinoitua punasipulia sekä pinaattipiirakkaa ja tsatsikia. Pääruokana oli kreikkalaista kanapataa ja orzopastaa. Vapun kunniaksi jälkiruokana tietenkin munkkeja! 

Vapun herkut odottavat herkkusuita.

Ja kun pöytä oli katettu, koitti päivän paras hetki ja päästiin maistelemaan ja tunnustelemaan erilasia makuja. Jokainen sai lautasensa täyteen omalla vuorollaan.  

Päivän paras hetki!

Ruokailutilanteessa alkaa mukavasti juttu lentämään.

Jussi

 

Kurssituokion päätteeksi hoidetaan tiskit ja siivotaan jäljet.

 

70-luvun alussa meillä ei ollut tiskikonetta. Sovittiin että toinen tekee ruoat ja toinen tiskaa. Aluksi minä tiskasin, kunnes hoksasin 80-luvun alussa, että voin kokata ja vaimo saa tiskata. Ja sitten tuli heti tiskikone... Mutta ruoanlaitto jäi silti minulle - eikä harmita yhtään!

Ulf

Perinne jatkuu

Syyskaudella herrat palaavat jälleen Opistotalon kotitalousluokkaan jatkamaan makumatkojaan. Tällä kertaa satokauden herkkujen parissa. Kurssilla valmistetaan ruokaa kasvispainotteisesti juureksista, sienistä ja muista kauden vihanneksista. Keittiössä valmistuu arkeen ja terveellisempään ruokavalioon sopivia monipuolisia aterioita, jälkiruokia unohtamatta. Kurssi soveltuu kaiken tasoisille seniorikokkaajille. Olli suosittelee kurssia eläkkeelle jääville. ”Täältä saa sisältöä päivään ja eläkevaiheen uusia kontakteja.” ”Ja aina hyvää ruokaa”, porukasta kuuluu!

 

 

Teksti: Eve Salmi

Kuvat ja herrojen haastattelut: Marika Salonen

Lisämateriaalina on käytetty Jouko Hoffrénin kirjoitusta Vantaan Aikuisopiston 50-vuotis julkaisusta (2007).

Kiitos myös Marjo Niinimäelle.

Avainsanat

Asukaslehti 3/2023